top of page
Yazarın fotoğrafıDr. Hilayda Karakök

Sürdürülebilir Mimari Modern Yaşam Alanlarında Mümkün mü?- Şifahane Örneği










Ekolojik Tıp Akademisi'nin şifa ve sağaltım hizmetlerini verdiği merkezi, Şifahane 15 Şubat 2021'de Ordu'da açıldı. Dr. Hilayda Karakök'ün (benim:) tedavi hizmetlerimi sunacağım merkez, Ordu'nun iyi bilinen büyülü bir mekanı. Öyle ki iki kelime tarif etmeye yetiyor: Köşk Apartmanı! Bu geçen 15 günde bir sürü kişiyi ağırladım. Şifa almak isteyenler çoğunluktaydı ancak pandemiye rağmen kutlamaya gelen dostlarım da oldu. Gelen herkes mekanın büyüsünü hissediyor! Açılışta minik bir müzik dinletisinin yanında, Mimar arkadaşım Müjde ile de bir söyleşi gerçekleştirdik. Yakın zamanda ailemize ekleneceğini mutlulukla duyurmak istiyorum!


Hastaneden istifa etmemle şifahaneyi kurmam arasında tam 1 ay sürem vardı. Mekanı tuttum ardından bakmaya başladık.


Senelerdir hastahanelerin içinde yaşayan biri olarak son derece bunalmıştım. Mekan sadece insanın enerjisini emmeye yetiyor. buhran ve bunaltı veriyor. Zaten kötü anlar yaşayan hastalar hiç ferahlamasın çalışanlar da iyice deprese olsun diye olabilir. Hep hayal kuruyordum o zamanlar. Eskiden ne güzel hastahaneler varmış. Cennet gibi yerlerde, müthiş manzalara karşı kurulmuş ferah mekanlar. Ama tedavi ve hastalık deyince artık bir profosyonel görünmeli iki iç bunaltıcı olmalı diye bir kural geliştirilmiş olsa gerek. Hastahanelerde ben ruh bulamıyorum. Özgün değer bulamıyorum.


Şimdi diledim ki beni yansıtsın, şifa bulmaya gelen benim mekanımda hekimini tanısın. Netekim şifa sanatı çok özgün bir sanat ve meslek. Sonra ekolojik maliyeti mümkün olduğunca düşük tutalım. Müjde zaten senelerdir birlikte çalışıyoruz, benim gibi bir bakış açısı var. Renklere ve dış mekana karar verdikten sonra çok keyifli işler yaptık.


Herkes pandemi ortasında muayenehane açılmaz dedi. Ben de ne kadar kırılgan ve güçlü olduğumu hatırlatsın diye hemen kapının karşısına bir ağaç diledim. Bir badem ağacı. Hevesli ve erkenden çiçeklenir. Kaderi ille de çiçeklerinin don yemesi değil ya, bir de yesin varsın, kökleri ve bedeni öyle güçlü ki! Yılmaz bir ağaç. Sonraki bahar gene çiçeklenir. Güzel Sanatlar Fakülte'si öğrencileri Emek ve Muhammet yeşil duvara çiçeklenen güzel bir ağaç çizdiler. Badem olmadı sanırım, sakura oldu. Daha iyi!


Hasan Usta'ya ahşap masa, karşılama bankosu, kütüphane ve dolapları yaptırdık. Hasan Usta buraların ustası, buralardan çıkan ahşapı kullanıyor. Ek malzeme kullanmıyor. Kütüphaneme beni ben yapan çoğu kitap ve dergilerimi koydum. Duvarlara ve bazı raflara yazdığım fantastik masalların çizimlerini çerçevelettik (sevgili Cansu'nun çizdiği). Berjerler ikinci el, eski ahşap işçiliği. Onları yerli bir ustamız olan Ümit Usta söktü, tamir etti ve kapladı. İskandinav üçlü koltuklar ise Müjde'nin babanesinden kalma 40 senelik el işçiliği.


Mekanda boya var parke var. Tabii ki tamamen masum değil. Olmasın, ulaşılamayacak bir hedef koyduğumuzda mümkün olmuyor gerçekleştirmek. Olabildiğince oldu. Ve sürdürülebilir tasarım ilkelerini uyguladığımızı bir iş biterken fark ettik. İş başındayken, plan yaparken, Ordu'nun ikinci el mağazalarında sokak sokak dolaşırken daha çok gülüp eğlenmekle meşgulduk sanırım. İşte en sonda farkedince Müjde de ben de dedik ki, evet artık içselleştirmişiz. Perspektifimiz iş yapmamızın doğal bir boyutu haline gelmiş.


Yakında podcast kanalımıza röportajımızı da yükleyeceğiz. Sorumun cevabı evet, modern mekanlarda sürdürülebilir-ekolojik ilkeler uygulanabilir. Çok da güzel olur. Etkinliklerimize ve mekanımıza bekleriz!

35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


Mavi ve Sarı Kedi Hayvan ve Evcil Hayvalar Logo (200 x 1500 px) (1500 x 200 px) (1).png
bottom of page