top of page
Yazarın fotoğrafıDr. Hilayda Karakök

Gluten Paradoksu



Son dönemde fonksiyonel tıpçı arkadaşlarım gluten konusunu çok önemsiyorlar. Gluten, ekmekte ve buğdaygillerden üretilen pek çok besinde bulunan ve sindirimi oldukça güç olan bir proteindir. Yapılan pek çok çalışma glutenin barsaklarda zararlı bir maddeye dönüştüğünü göstermiş. Bu madde barsak dolaşımı tarafından emiliyor ve kişide çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasını tetikliyor.


Ancak başka bilimsel çalışmalar da gluten içeren besin maddelerinin yasaklanmasının kişinin sağlık göstergelerini olumsuz yönde etkileyeceğini gösteriyor. O nedenle gluteni beslenmeden tamamen çıkartmayı şu anki bilimsel kanıtlar ancak kanıtlanmış gluten ilişkili hastalıklarda öneriyorlar. Yani çıkartıp çıkartmamak size kalmış.


Bu konuda başka güncel çalışmalar da mevcut. Barsak mikrobiyatası ile glutenin nasıl işlendiği arasında ilişkiler olduğu gösteriliyor. Sağlıklı ve gluteni sindirebilen bir mikrobiyatanız var ise gluten faydalı ara maddelere dönüşüyor. Daha önce bahsettiğim şekilde zararlı etkiler göstermiyor.


Literatür ve kanıtlat şekillenmeye devam ediyor ancak benim bir klinisyen olarak görüşüm mikrobiyatayı biçimlendirmek yönünde. Sağlıklı pre-probiyotiklerle mikrobiyatayı gluteni sindirebilecek şekilde organize etmeliyiz. Eğer gluten kesilmesi ile rahatlıyorsa kişi, gluteni bir süre kesebiliriz. O dönemde mikrobiyatayı şekillendirecek şekilde bir diyet düzenleriz. Ardından belli bir süre sonra gluteni tekrar deneyebiliriz.


28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


Mavi ve Sarı Kedi Hayvan ve Evcil Hayvalar Logo (200 x 1500 px) (1500 x 200 px) (1).png
bottom of page